Pages Menu
 

Categories Menu

Posted by on maj 2, 2019 in Zdrowie |

Stewia i ksylitol – naturalne niskokaloryczne zamienniki białego cukru.

Stewia i ksylitol – naturalne niskokaloryczne zamienniki białego cukru.

Cukier biały czyli sacharoza. Jest to produkt uzyskiwany syntetycznie. Często mówi się o nim „biała śmierć”, gdyż może on być przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak: otyłość, zawał mięśnia sercowego, cukrzycy, chorób sercowo – naczyniowych. Stosowany w przemyśle spożywczym jako substancja słodząca lub konserwant, nośnik smaku i zapachu, tworzy dobre warunki dla bakterii w przemyśle fermentacyjnym, można nim żelować np. owoce.

Występują jednak niskokaloryczne zamienniki takie jak ksylitol, jak również glikozydy stewiolowe, które w ogóle nie zawierają kalorii.

Charakterystyka ksylitolu:

Ksylitol występuje w owocach (śliwki, truskawki, maliny) oraz w grzybach, kalafiorze i brzozie. Przypomina strukturą cukier, gdyż jego postać to krystaliczny, biały, bezwonny proszek. Ma 40 % mniej kalorii od cukru białego. Ksylitol stanowi alternatywę dla osób chorych na cukrzycę i otyłość, ogranicza rozwój próchnicy i chroni szkliwo przed rozwojem szkodliwych bakterii, niweluje nieprzyjemny zapach z ust, a ponadto odświeża jamę ustną. W przemyśle jest stosowany jako dodatek do produktów spożywczych „light”. W aptekach i drogeriach można spotkać pasty do zębów z dodatkiem ksylitolu, co odgrywa szczególną rolę u małych dzieci narażonych na próchnicę zębów.

Charakterystyka glikozydów stewiolowych:

Kolejnym naturalnym substytutem cukru białego jest stewia (zwana „zielonym cukrem”), a dokładnie liście stewii, które w sproszkowanej formie są 20-30 razy słodsze od sacharozy, jednak nie posiadają właściwie żadnych kalorii, więc są w całości wydalane z organizmu. Stewia nie nasila cukrzycy, nadciśnienia i nie zaostrza atopowego zapalenia skóry, hamuje namnażanie się niekorzystnych bakterii w organizmie. Znalazła zastosowanie w słodzeniu herbaty, kawy, pieczeniu oraz gotowaniu. W sprzedaży występuje w postaci tabletek, proszku lub płynu.
Podsumowując, jeśli cierpimy na choroby cywilizacyjne czy też chcemy zadbać o swoją linię, dobrze jest zamienić cukier na wyżej wymienione jego substytuty.