Kiełki to też witaminy.
Kiełki mają dużo błonnika, witamin oraz minerałów, które wzmacniają naszą odporność. Najbardziej popularne są w Chinach i Japonii.
Tutaj od wieków ceniono smak kiełków i wierzono że wzmacniają organizm i przedłużoną młodość. W Europie początkowo używano ich do produkcji piwa. Nasiona roślin zawierają właściwie wszystkie witaminy i minerały niezbędne dla naszego organizmu. Choć kiełki nie są jedynym źródłem witamin i minerałów w codziennej diecie, warto o nich pamiętać ponieważ zawierają dużo witaminy C wzmacniając organizm i zapobiegają wiosennym infekcjom i przeziębieniom. Mają również żelazo.
Pierwiastek ten zwiększa odporność organizmu, usuwa zmęczenie i bierze udział w tworzeniu płytek krwi, zapobiegając anemii. Mają również dużą ilość potasu, który usprawnia pracę serca i mięśni, ułatwia koncentrację, łagodzi skutki stresu i przemęczenia. Zawiera również cynk, siarkę i krzem, które odpowiadają za wygląd skóry, włosów i paznokci, wzmacniając je i ułatwiając ich wzrost. Mówi się, że nasiona kiełkujące odmładzają zwłaszcza nasiona pszenicy, które zawierają dużo beta karotenu i witaminę E.Mają właściwości przeciwutleniające, usuwają wolne rodniki, opóźniają starzenie się organizmu, zapobiegają chorobom serca układu krążenia i miażdżycy.
Najnowsze komentarze