Jod ważny mikroelement.
Jest to pierwiastek niezbędny do wytwarzania hormonów tarczycy.Jest także jednym z najsilniejszych antyoksydantów, który chroni przed stanami zapalnymi oraz nowotworami.
Choć mamy go bardzo niewiele w organizmie, najwięcej w tarczycy, jest on niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu.Jod pobudza tarczycę do produkcji ważnych hormonów, które regulują przemiany metaboliczne, zachodzące we wszystkich komórkach ciała: przyspieszają spalanie glukozy, syntezy białek i tłuszczów, regulują zamiany składników odżywczych w energię.Kontrolują też temperaturę ciała, pracę mięśni, układu nerwowego i krążenia.Jod ma działanie uspokajające, usprawnia myślenie i zapobiega otyłości.
Wpływa na wzrost i rozwój intelektualny dzieci. Najwięcej jest go w wodzie morskiej, skarbnicą są ryby, owoce może i glony. Z morza uwalnia się do powietrza i opada na ziemię. Niewielkie jego ilości organizm ludzki absorbuje z powietrza przez układ oddechowy i skórę. Jod należy jednak do tych składników odżywczych, które trzeba regularnie dostarczać z pokarmem. Zawartość jodu w pożywieniu, w dużym stopniu zależy od stężenia pierwiastka w miejscu uprawy roślin lub hodowli zwierząt. Ponieważ tylko niewielki obszar Polski leży nad samym morzem, w większości produktów spożywczych jest go za mało.
Najnowsze komentarze