Cynamon- korzystaj z jego mocy!
Cynamon (Cinammonum cassia) jest przyprawą popularną, stosowaną na całym świecie. Najczęściej sięgamy do niego ,gdy robimy słodkości (np. jabłecznik) lub pierniczki świąteczne.
Używamy go również do dań orientalnych i herbatek. Warto po niego sięgać jeszcze częściej. Przyprawa ta może nam pomóc przy wielu schorzeniach i chorobach. Z jej właściwości korzystają m.in. przemysł medyczny (np. suplementy ajurwedyjskie) czy kosmetyczny. Jednym ze składników cynamonu jest aldehyd cynamonowy, który może nas ochronić przed chorobą nowotworową. Udowodniono również, że aldehyd ten, pomocny jest również przy oczyszczaniu organizmu oraz w walce z toksynami. Cynamon może również pomóc osobom z chorobą Parkinsona lub Alzheimera. Może również stanowić wsparcie dla naszego układu pokarmowego, pomocny może się okazać np. przy wrzodach żołądka czy chorobach autoimmunologicznych jelit (np. choroba Leśniowskiego-Crohna czy Wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Tą niepozorną przyprawę najczęściej kupimy w supermarkecie, w formie proszku lub kory. W sklepach zielarskich oraz sprzedających żywność ekologiczną, możemy go dostać w postaci olejku czy suplementu diety (kapsułki).
Najnowsze komentarze