Pestki moreli.
Pestki moreli („morelowe migdały”) są bogactwem witaminy B17 (Amigdaliny). Witamina B17 jest stosowana do produkcji leków używanych w leczeniu choroby nowotworowej.
Należy jednak uważać na pestki tego owocu. W swoim składzie zawierają również cyjanek, który może doprowadzać do zatruć. Amigdalina rozkłada się na cyjanowodór (uważany przez niektórych zwolenników, za niszczący komórki nowotworowe).Niestety póki co, nie ma na ten temat żadnych naukowych badań, które mogłyby potwierdzić to założenie. Lekarze w swojej praktyce, nie stosują pestek moreli u swoich pacjentów. Należy zachować szczególną ostrożność.
Dziennie spożywajmy maksymalnie 2-3 pestki. Zatrucie cyjankiem, może prowadzić między innymi do uszkodzenia wątroby, niewydolności nerek i innych poważnych dolegliwości. Dlatego tak ważny jest nasz zdrowy rozsądek. Dbajmy o siebie, o swoje samopoczucie i stan zdrowia, ale róbmy to z głową i z zachowaniem ostrożności. Najważniejsze jest bezpieczeństwo. Jeśli chcemy wdrożyć do leczenia jakieś zioła czy suplementy diety, wcześniej skonsultujmy to z lekarzem.
Najnowsze komentarze