Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on styczeń 18, 2021 in Zdrowie |

Pyszne i zdrowe pieczywo

Pyszne i zdrowe pieczywo

Ulubione pieczywo to szczególnie ważny składnik naszej diety: przyrządzamy z niego kanapki czy jemy jako dodatek do wielu dań. Nic więc dziwnego, że przywiązujemy ogromną wagę do wyboru chleba i chcemy, żeby był on bardzo zdrowy ale też pyszny.

Różne rodzaje pieczywa

Na rynku znajdziemy bardzo różne rodzaje chlebów a ich kształt, skład czy waga zależą wyłącznie od wyobraźni piekarza. Chętnie kupowane są chleby pszenne czy typu graham ale także te z mniej popularnych rodzajów mąki. W ostatnim czasie bardzo popularne stają się chleby z mąki bezglutenowej a także chleby IG czyli o niskim indeksie glikemicznym przeznaczone dla diabetyków czy osób z insulinoopornością. Popularny chleb powinien być niezbyt duży (tak aby dało się zjeść cały bochenek) ale też powinien wystarczyć spokojnie na cały dzień. Możemy wybierać spośród chlebów okrągłych lub tradycyjnych bochenków. Bardzo ważny jest dobry skład chleba: nie powinien on zawierać konserwantów czy substancji sztucznych, które mają za zadanie wydłużyć jego świeżość i przydatność do spożycia.

Własny bochenek

W czasie pandemii koronawirusa wielu z nas odkryło w sobie nowe powołanie: do pieczenia chleba. Jest to trend modny nie tylko wśród Polaków ale również w innych krajach Europy. Wszyscy pamiętamy, że podczas pierwszego lockdownu niemal nigdzie nie dało się kupić świeżych drożdży. Pieczenie chleba pozwalało ograniczyć wychodzenie z domu szczególnie gdy pojawiły się nowe obowiązki w czasie pracy czy nauki zdalnej.
Podobno każdy ma w sobie talent piekarski, ważne są jednak dobre chęci i odpowiednie składniki. Pieczenie chleba nie jest skomplikowane jednak wymaga cierpliwości, uważności i systematyczności.
Osoby, które zaczęły swą przygodę z wypiekaniem pieczywa twierdzą, że jest to bardzo wzruszające przeżycie ponieważ z zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszny i pachnący chleb. Dzięki samodzielnemu przygotowywaniu chleba zyskujemy pewność, że będzie on bez konserwantów, sztucznych spulchniaczy czy barwników. Możemy przygotować chleb z różnych rodzajów mąki, taki który lubimy najbardziej. To chleb który odmienia życie ponieważ dzięki niemu jemy zdrowo i żyjemy w zgodzie z naturą. Jeżeli jednak nie chcemy zaczynać naszej przygody z wypiekaniem bochenków, warto znaleźć w swojej okolicy piekarnię, w której kupimy naturalny i pachnący chleb.