Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Paź 6, 2020 in Zdrowie |

Prawdziwy a sztuczny miód

Prawdziwy a sztuczny miód

Prawdziwy miód to niezwykła dawka witamin i składników odżywczych, które są nam bardzo potrzebne w okresie jesienno-zimowym. Niestety, nie wszystko co na sklepowych półkach jest podpisane jako miód, nim jest. Coraz częściej możemy spotkać z produktem jakim jest sztuczny miód. Czym się różni od prawdziwego?

Prawdziwy miód

Naturalny miód produkowany jest przez pszczoły w pasiekach. Tworzoną go z nektaru kwiatowego, na swój użytek. W trakcie zimy jest on zapasem pożywienia. Często jednak tworzoną go nadwyżki, które pszczelarz może zabrać i sprzedawać miód.
Pszczeli miód jest miodem pełnym witamin, składników odżywczych.

Sztuczny miód

Sztuczny miód produkowany jest głównie z wody i cukru z dodatkiem barwników i aromatów. Nie brzmi to ani zdrowo, ani odżywczo, bo i tak nie jest. Jest to zwykła bomba cukrów, która do naszego organizmu wnosi jedynie niezdrowy cukier i inne szkodliwe składniki, które w nadmiarze mogą przyczynić się do rozwoju wielu chorób.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Miód twardy jak kamień
Często na reklamach widzimy złocisty, lejący się miód. Wygląda pięknie i naturalnie. Jednak w rzeczywistości prawdziwy miód w ciągu pół roku powinien się skrystalizować. Można wtedy na niego mówić miód twardy jak kamień, bo faktycznie ciężko jest go wtedy nabrać na łyżeczkę, ale jest przynajmniej prawdziwy i poddaje się normalnemu procesowi.
Rozpuszczanie
Każdy woli jak miód w herbacie się szybko się rozpuści, bez smug, czy resztek na łyżeczce. Niestety, ale tak rozpuszcza się tylko sztuczny miód, który jest na podstawie wody. Prawdziwy miód rozpuszcza się nierówno, pozostawia smugi i resztki.
Smak
Miód kojarzy nam się głównie ze słodkim smakiem. Jednak smak prawdziwego miodu nie kończy się tylko na tym. Prawdziwy miód powinien pozostawiać lekko drapiący posmak w gardle. Jeśli go nie ma, to możemy mieć pewność, że mamy do czynienia z miodem sztucznym.
Zapach
Nic nie pachnie tak jak prawdziwy miód. Niesie za sobą zapach kwiatów, ula i po prostu charakterystyczny zapach miodu. Sztuczny miód nie ma takiego zapachu. Pachnie sztucznością i cukrem.