Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Paź 3, 2020 in Zdrowie |

Idealny sposób na przygotowanie soku z buraka

Idealny sposób na przygotowanie soku z buraka

Przygotowanie soku z buraka w warunkach domowych jest bardzo proste i do tego niezbyt kosztowne. Pośród dostępnych przepisów, możemy znaleźć zarówno receptury na sok z kiszonego , jak i świeżego warzywa. Sok z buraków kiszonych wykazuje pozytywne działanie na naszą florę bakteryjną, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi . Do jego przygotowania można zastosować następujący przepis na sok z buraka :

1. Przygotuj:
kilogram kiszonych buraków,
6-7 ząbków czosnku,
2 litry przegotowanej, wystudzonej wody,
ziele angielskie
liść laurowy
2 łyżki stołowe soli.
2. Dokładnie umyj i obierz buraki. Pokrój je, według uznania, w plastry lub ćwiartki, po czym ułóż w słoiku wraz z rozdrobnionym czosnkiem i przyprawami.
3. Mieszankę buraków z czosnkiem i przyprawami zalej wodą z solą tak, aby przykryła wszystkie składniki.
4. Słoik odstaw na około 5-7 dni w zacienione miejsce.
5. Po upływie zalecanego czasu, odcedź powstały z buraków zakwas i przelej go do czystego słoika. Przygotowany w ten sposób sok przechowuj w lodówce.
6. Pozostałe po odcedzeniu soku buraki, wykorzystaj, np. do obiadu.

Sposób na pozbycie się nieprzyjemnego smaku

Dla wzbogacenia i pozbycia się ziemistego smaku roztworu, możemy do niego dodać inne warzywa i owoce. W tym celu:

1. Przygotuj 3 duże marchewki i 3 średniej wielkości jabłka. Pamiętaj, iż najlepsze będą w tym przypadku słodko-kwaśne, twarde jabłka i młoda marchew.
2. Wszystkie składniki dokładnie umyj i pokrój według uznania.
3. Za pomocą sokowirówki, wytłoczy sok z marchwi i jabłek. Pozbądź się pianki zalegającej na powierzchni soku. Możesz także dodać trochę wyciśniętej cytryny.
4. Przygotowany roztwór zmieszaj z sokiem z buraka i przechowuj w lodówce.

Często poleca się dodanie do soku imbiru. Taki roztwór wzmocni naszą odporność i odżywi organizm w chłodniejsze dni. Dla osób, które preferują gęstsze substancje, do przygotowania soku z jabłek i marchwi poleca się użycie blendera zamiast sokowirówki.
Warzywa wykorzystywane do przygotowania soku ze świeżego buraka powinny być twarde i mieć miękką skórę.